Hack Belgium komt terug om missie verder te zetten

2e editie van massale hackathon in Brussel

Hack Belgium, het grootschalige driedaagse hackathon event dat eerder dit jaar in Brussel plaatsvond, komt terug. Waarom? Omdat de eerste editie een succes was én omdat er nog tal van uitdagingen klaarliggen om aangepakt te worden. Belangrijkste doelstelling van de initiatiefnemers is om zich, samen met een duizendtal deelnemers, te buigen over de pijnpunten van de huidige maatschappij om deze uiteindelijk vooruit te helpen en futureproof te maken.

Een hackathon, maar dan anders…
In mei van dit jaar vond de eerste Hack Belgium plaats in Brussel.  Zo’n duizend mensen deden mee aan deze driedaagse hackathon, om gezamenlijk, en onder begeleiding van meer dan driehonderd experts, oplossingen uit te denken voor de dringendste uitdagingen waar we vandaag de dag mee te maken hebben. Een vijftigtal ideeën werden uiteindelijk voorgesteld waarvan er dertien momenteel concreet worden uitgewerkt. Volgende afspraak voor een nieuwe Hack Belgium is in april 2018.

Leo Exter, één van de initiatiefnemers, legt uit wat deze hackathon anders maakt: “Het fenomeen 'hackathon' kent zijn oorsprong in de ICT-wereld en is traditioneel  gericht op het vinden van digitale oplossingen. Vaak betekent dat: nieuwe apps. Hack Belgium gaat veel verder met het hackathonconcept en zoekt samen met een grote groep mensen uit diverse sectoren naar fundamentele en concrete oplossingen om een betere wereld te creëren.“

Futureproof
De huidige wereld is, vooral door de technologische innovatie steeds complexer. Vraag is of de maatschappij nog kan volgen… Volgens de initiatiefnemers van Hack Belgium is het vijf voor twaalf. Hoog tijd om het tij te keren en de pijnpunten van onze huidige maatschappij bloot te leggen én aan te pakken. Voor de 2018 editie, legden ze, net zoals voor dit jaar én aan de hand van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, 12 ambitieuze uitdagingen vast, die de basis zijn voor de hackathon. Dit gebeurde in nauw overleg met experts en Belgische universiteiten. Deze uitdagingen zijn zeer uiteenlopend in de categorieën energie, voeding, onderwijs, gezondheid, werk, mobiliteit, duurzaamheid, de relatie met de oceaan,…  maar hebben uiteindelijk hetzelfde doel: een futureproof  België.

Platform voor innovatie
De driedaagse moet als een platform dienen waar deelnemers uit de bedrijfswereld, de academische wereld en mensen met straffe ideeën elkaar versterken en het gevoel krijgen dat ze deel uit kunnen maken van de verandering die broodnodig is.

Leo Exter: “Wij willen met Hack Belgium iedereen betrekken bij de huidige situatie die om oplossingen schreeuwt. Een hackathon is daarvoor het ideale evenement, dat de juiste connectie teweegbrengt, creativiteit stimuleert en het beste uit de deelnemers haalt. Instituten of grote bedrijven proberen te veranderen is niet simpel. Bedrijven zien steeds meer de noodzaak in om individuele werknemers een platform te geven om innovatie binnen hun bedrijf te stimuleren.

Hij vervolgt: “Hack Belgium 2017 was een succes en een motivatie om door te gaan. We hebben er ook van geleerd en zullen die lessen toepassen om van de 2018 editie een nog massalere hackathon te maken met zo veel mogelijk maatschappelijke impact.

Over Hack Belgium
Hack Belgium is een initiatief van Leo Exter, Frank Boermeester en Tjorven Denorme, die al jaren ervaring hebben in het organiseren van dit soort evenementen. Door mensen met allerlei uiteenlopende expertises, verschillende achtergronden en uit diverse bedrijven bij elkaar te zetten, willen ze met vereende krachten goede creëren voor het futureproof maken van de maatschappij. 

Hack Belgium wordt gesteund door partners uit het bedrijfsleven en de non-profitsector. Voor de 2018 editie staan alvast onder andere Hello Crowd, Elia, Syntra, De Watergroep, De Tijd / L'Echo, VRT Sandbox, Leansquare, Gotoro en imec.start op de lijst.

Hack Belgium 2018 vindt plaats op 26,27 en 28 april in Tour & Taxis in Brussel. Tickets zijn vanaf vandaag beschikbaar.

Wilma Schippers

Hack Belgium

Over Hack Belgium

Hack Belgium

Hack Belgium is een jaarlijks innovatiefestival. Door mensen van verschillende organisaties, met uiteenlopende expertises en diverse achtergronden samen te brengen, wil Hack Belgium toekomstgerichte antwoorden bieden op de belangrijkste maatschappelijke problemen.

Hack Belgium heeft de steun van organisaties als VITO, Imec, stad Leuven en stad Mechelen, universiteiten (VUB, UCL, UGent, KUL, UAntwerpen en vele andere), non-profitorganisaties en NGO’s als Greenpeace, Syntra, VLAIO, Innoviris, Digital Wallonia en bedrijven als Johnson & Johnson, De Watergroep, AstraZeneca, Elia, Ageas en AE.

Neem contact op met

www.hackbelgium.be